sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Gluteeniton ja laktoositon vadelma-pannacottakakku


Eräisiin juhliin minulta tilattiin kakku, jonka toivottiin olevan sydämenmallinen. Kakun toivottin olevan myös laktoositon ja gluteeniton, joten ohje on sen mukainen. Toki voit hyvin tehdä kakun myös tavallisista raaka-aineista. Toiveena oli naisellisen hempeä kakku, jossa olisi myös hieman kimalletta. Tämä kakku sopii mainiosta myös tulevaan äitienpäivään.


Vadelma-pannacottakakku (G, L)

Pohja:
180g gluteeniton digestivekeksi
75g laktoositon margariini
2rkl ruokokidesokeri

Vadelmatäyte:
500g pakastevadelmia
0,5dl vadelmamehua
1dl hillosokeria
2 kananmunaa
2 rkl sitruunamehua
2dl laktoositonta kuohukermaa
2dl laktoositonta vadelmajogurttia
6 liivatelehteä
3rkl vadelmamehua

Pannacottatäyte:
3dl laktoositonta kuohukermaa
3rkl sokeria
vaniljatanko
250g laktoositonta mascarponea
4 liivatelehteä

Tee ensin pohja. Vuoraa leivinpaperilla sydämenmallinen irtopohjavuoka. Voit tehdä tämän myös pyöreään vuokaan, halkaisija 20-24cm (mitä isompi vuoka, sitä matalampi kakku). Suojaa vuoan reunat leivinpaperilla tai reunakalvolla. Murskaa keksit, lisää joukkoon ruokokidesokeri ja sulatettu margariini. Sekoita tasaiseksi massaksi. Painele tiiviisti vuoan pohjalle.

Valmista seuraavaksi vadelmatäyte. Keitä vadelmia ja vadelmamehua noin 5 minuuttia. Siivilöi vadelmista siemenet pois. Kaada takaisin kattilaan. Lisää joukkoon hillosokeri, kananmunat ja sitruunamehu. Keitä noin viisi minuuttia koko ajan sekoittaen. Jäähdytä hyvin. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää jogurtti ja yhdistä vadelmatahnan kanssa varovasti nostellen. Täyte jää melko löysäksi. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä. Kuumenna vadelmamehu kiehuvaksi, lisää liivatteet siihen. Kaada ohuena nauhana vadelmatäytteeseen samalla sekoittaen. Kaada täyte vuokaan, anna hyytyä kylmässä noin tunti.

Valmista viimeiseksi pannacottakerros. Kaada kattilaan kerma, sokeri ja halkaistu vaniljatanko. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta kerma, lisää siihen liivatteet samalla sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon mascarpone ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä sekoitellen kädenlämpöiseksi ja kaada vadelmatäytteen päälle. Anna kakun hyytyä kylmässä seuraavaan päivään. Irroita varovasti irtopohjavuoka ja koristele.


Kakkuun käytin koristeena tuoreita marjoja ja syötävää hopeista kimalletta. Jos kakun ei tarvitse olla laktoositon, myös suklaa sopii koristeluun hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti